Oplevelser - LOF Roskilde Greve

LOF Roskilde Greve

Viden i bevægelse

Sommerhøjskolen 2018, Bønder og Adel

...

På Sommerhøjskolen i 2017 blev reformationen flere gange berørt. Reformation i 1536 i Danmark afskaffede ikke standssamfundet. Fra 1536 til 1660 havde vi Adelsvælde i Danmark.

Bønderne var nu som før langt de fleste, men først og fremmest karakteriseret ved ikke at have privilegier. Byernes borgere havde eneret på handel og håndværk og levede efter særlige love og regler, og deres ledere havde magt lokalt. Men virkelig herrestand med politisk magt på rigsniveau var nu kun én stand: Adelen.

Kirkens rolle ændredes også efter reformationen, men præsterne og kirkerne var stadig en forlænget arm for at kontrollere bønderne. På Dragsholm blev biskopperne sat i forvaring, og Adler fik tanker om at sætte bønderne fri.

Frem kom også det nye borgerskab, der som middelklasse fik en rolle for at bane et mere demokratisk Danmark.

På vores Sommerhøjskole vil vi invitere foredragsholdere til at tale om emner som berører emnet: Bønder og Adel. Endvidere påtænker vi at besøge Andelslandsbyen i Holbæk og Gjorslev Gods på Stevns.

Pris:
Almen 1.695 kr.
Pensionist 1.335 kr.
Efterløn, arbejdsledig 1.580 kr.

   

Praktisk information

Sommerhøjskolen starter mandag d. 28. maj 2018 og slutter fredag d.1. juni.2018. Ved Jyllinge (vi giver besked når stedet er fastlagt).